Tussen alle producten die de studenten opleveren in het lab zitten af en toe een paar pareltjes die het zeker verdienen om in het zonnetje gezet te worden, zoals het ‘Queertet’ van Toska. Zij ontwierp dit concept in 2022 met haar projectgroep en heeft dit doorgezet tot haar afstudeerproject. Wat houdt dit spel in? Blijf lezen!
Toska is momenteel een vierdejaarsstudent Leisure & Event Management. Als afstudeerder werkt ze aan de verdere ontwikkeling van het prototype dat ze tijdens de Sluislab-track heeft ontwikkeld. “Maar hoe gaat dat dan?” vraag je je nu af. Daarom zijn we met Toska in gesprek gegaan, zodat zij haar verhaal kan delen.
Bij toeval werd zij met een aantal medestudenten in het lab geplaatst. “Het lab was vernieuwend en prikkelde onze creativiteit”, vertelt Toska. Eerder had Toska nog niet met het principe van ‘Design Thinking’ gewerkt, waarbij het project gericht is op het ontwikkelen van een product.
Eigenlijk was Queertet niet het eindproduct waar Toska en haar groep tijdens de minor aan dachten. De groep wilde graag iets doen aan de inclusie van queer mensen. “En wat is nou een betere plek dan de nieuwe Sluisbuurt?” Een nieuwe buurt als deze, met nog zoveel kansen, is perfect om hieraan te werken. Zo bedacht de groep unieke straatnamen met een queerrandje, zoals ‘Homoplein’ en ‘Lesbische Singel’ en muurschilderingen die passen bij de LGBTQ+ community.
Helaas moest de gemeente dit idee afwijzen, aangezien de straatnamen voor de buurt al waren bedacht. Het groepje zat toen met de handen in het haar en vroeg zich af: “Wat nu?!” Toch volgde al snel na dit nieuws de prototype fair, waar studenten die bij verschillende labs een track volgen, hun prototypes presenteren in de vorm van een pitch of activiteit.
De groep had hierdoor weinig zin in deze snel naderende fair, dus bedachten ze iets wat in hun ogen slechts weinig moeite kostte om snel in elkaar te zetten: een kwartetspel genaamd Queertet, wat al snel dé ster van de fair werd. Met vele enthousiaste reacties werd dit evenement afgerond. Queertet is een kwartetspel waarin jongeren kunnen zien en leren over verschillende termen binnen de LGBTQ+ community, ten einde het gesprek tussen mensen te starten over de queergemeenschap. De groep had zelf aan het begin nog niet echt een klik met dit nieuwe idee, aangezien er nu geen verbinding meer was met de buurt. Maar die link werd snel gelegd toen de groep bedacht om Sluisbuurt in te zetten als voorbeeld ‘gayborhood’, en het spel te introduceren in heel Amsterdam. Zo heeft de groep het project vol enthousiasme kunnen afronden.
Na het labproject volgde Toska’s afstudeertraject, maar Queertet was eigenlijk haar kindje dat ze niet wilde opgeven. Ze besloot dus om het product helemaal over te nemen van haar groep en het uit te werken als afstudeerproject. Momenteel is zij hiermee hard aan het werk en wat mooi is om te zien: een product opgezet in een living lab, dat verder wordt uitgewerkt tijdens een afstudeertraject. Zo blijkt maar weer dat de mogelijkheden binnen de lab community breed zijn!