De eerste wand van broedplaats Baggerbeest is op 30 maart 2023 onthuld door wethouder Touria Meliani van de gemeente Amsterdam. Tien jaar lang gaat een gemeenschap van creatieve makers, waaronder Sluislab van Hogeschool Inholland, naast de ingang van de Piet Heintunnel op het Amsterdamse Zeeburgereiland de verbinding aan met de toekomstige stadswijk ‘de Sluisbuurt’.
Het Baggerbeest verrijst uit de zandvlakte
Het Baggerbeest brengt vanaf aankomende zomer al leven in de nieuwe, autoluwe stadswijk aan het water, als cultureel ankerpunt en eerste voorziening op wat nu nog een kale zandvlakte is. In deze buurt gaan meer dan 11.000 mensen wonen. Hogeschool Inholland en Montessori Scholengemeenschap Amsterdam zullen dagelijks duizenden studenten en scholieren naar het eiland trekken.
Touria Meliani (wethouder Kunst en Cultuur): “Er is een enorm gebrek aan ruimte in de stad voor kunstenaars om te werken en te creëren. Daarom ben ik trots op het Baggerbeest, ook omdat de broedplaats als missie heeft om de nieuwe buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten en zo bij te dragen aan de levendigheid van deze nieuwe buurt.”
Blijvende verbindingen
Aanjager van het Baggerbeest is broedplaatsbeheerder Urban Resort, die samen met verschillende maatschappelijke (buurt)initiatieven, culturele organisaties, Hogeschool Inholland en andere onderwijsinstellingen vanuit deze plek gaat bouwen aan blijvende verbindingen tussen de partners. Ze vinden elkaar in een programma dat gericht is op leren en ontwikkelen van talent.
Het Baggerbeest dankt zijn naam aan het slib waaruit dit ‘nieuwe’ stukje Amsterdam is ontstaan. Rondom een van de gebouwen van de broedplaats zal een grote constructie gebouwd worden die het beestje gestalte geeft. De broedplaats krijgt een binnenplaats met een podium, te gebruiken voor minifestivals en makers-markten. Rondom die binnenplaats komen in vier gebouwen 72 ateliers, een horecagelegenheid, een jongerencentrum, een buurtatelier voor bewonersinitiatieven en een multifunctionele ruimte waar voorstellingen en presentaties plaatsvinden.
Thuisbasis Sluislab
Voor Sluislab van Hogeschool Inholland wordt het de nieuwe thuisbasis. Sluislab biedt studenten, docenten en onderzoekers de mogelijkheid om samen met eilandbewoners bij te dragen aan de ontwikkeling van een leefbare stad. Terwijl de wijk groeit, onderzoekt het lab de maatschappelijke vraagstukken die zich daarbij voordoen. Zo worden ideeën over experimenterend leren en ontwerpend onderzoeken in de praktijk gebracht. Op dit moment is Sluislab nog te vinden in het expo-café van zelfbouwproject Nautilus in de Sportheldenbuurt, ook op Zeeburgereiland.
In de komende maanden wordt er hard gebouwd aan het Baggerbeest. Benieuwd naar de ontwikkelingen? Neem dan af en toe een kijkje op www.baggerbeest.nl en www.sluislab.nl voor meer informatie.