Er staan al veel lichten op groen voor de realisatie van het Baggerbeest, de nieuwe broedplaats die Stichting Urban Resort in de Sluisbuurt wil realiseren. Bas van de Geyn, hoofd verhuur en ontwikkeling ziet een mooie rol weggelegd voor het SLUISlab. De eerste studententeams zijn al begonnen met de realisatie van tastbare placemaking concepten.
Baggerbeest verkent nieuw terrein
Voor Urban Resort wordt het al de tweeëntwintigste broedplaats in Amsterdam. Bas van de Geyn was er vanaf de eerste – het Volkrantgebouw in 2007 – bij betrokken. Zijn nieuwste project is het Baggerbeest in de Sluisbuurt, wat voor hem ook persoonlijk dichtbij komt: hij woont zelf in Nautilus, in de Sportheldenbuurt. Het wordt een unicum, vertelt hij: het éérste bouwwerk dat over een paar jaar op de zandvlakte aan de IJburglaan staat. “We gaan hier een heel nieuw gebouw neerzetten, en toch is het in principe maar voor een termijn van tien jaar.” Een van de grote uitdagingen is om de exploitatie van zo’n tijdelijk gebouw rond te krijgen. En om de verbinding aan te gaan met de buurt in wording; het Baggerbeest wordt niet alleen een broedplaats voor kunstenaars, maar voor iedereen in de wijk.
Watersalamander
Het voorlopig ontwerp ligt er, Bureau Broedplaatsen van de gemeente is enthousiast en aan investeerders wordt gewerkt. Het ontwerp van Studio Valkenier verwijst naar de kleine watersalamander die hier uit het slib van het IJ kruipt om nieuw terrein te verkennen. De vorm van het beest is duidelijk herkenbaar in de glazen kas op het dak. Dat is de plek waar straks groente wordt verbouwd, om in het café te serveren. Naast ruimtes voor creatieve ondernemers en kunstenaars komt er in het modulaire gebouw ook plek voor educatieve en maatschappelijke initiatieven, denk aan een buurtkamer. Van alles wat dus. Van de Geyn: “We willen hier een verbinding maken tussen onderwijs, kunst, de creatieve industrie en het lokale dagelijkse leven.” Hij verwacht dat na de zomer de definitieve go komt. Dan duurt het nog een jaar voordat het Baggerbeest er echt staat. De komende tijd ligt de nadruk op dus op placemaking. “Het is geweldig dat we dat met het SLUISlab kunnen doen. Samen klein beginnen om gaandeweg iets veel groters in gang te kunnen zetten.”
Win-Win
“Met het Baggerbeest bouwen we mee aan het fundament van de nieuwe stadswijk,” zegt Van de Geyn. Dat is het spannende en meteen het interessante gedeelte: hoe creëer je een wijk waar mensen graag komen en ook langer willen blijven? Hoe zorg je ervoor dat die 7.500 studenten van Inholland hier meer komen doen dan alleen een studie ophalen? Wat maakt dat het leven op straat ook echt aangenaam wordt? De studenten van het SLUISlab kunnen daar een grote rol in spelen volgens Van de Geyn. Het Baggerbeest heeft aanjagers nodig, er moet een kunst- en cultuurprogramma komen, er moet iets te doen zijn straks, en er moet nu al nagedacht worden over het beheer. Studenten van verschillende studies kunnen hier hun skills oefenen in de praktijk en zich bekwamen in ontwerpend onderzoek. Win-win zeggen het lab en Urban Resort: hoe mooi is het om een plek vorm te geven waar je zelf graag moet willen komen?
Wendbaar
Het proces van placemaking is begonnen met een eerste opdracht aan vier studenten om een duurzaam concept op en rond de toekomstige bouwplaats te ontwikkelen, als voorschot op wat nog komen gaat. Er wordt gewerkt aan kleinschalige, tastbare initiatieven, zoals een pluktuin en interactieve kunstinstallaties. Van de Geyn: “Ik vind het heel leuk om te zien hoe die apparaten gaandeweg handen en voeten krijgen. De wendbaarheid van de studenten heeft me nu al aangenaam verrast.”