Een eiland uitvinden

Een eiland uitvinden

  Een roze podium, een afwisselende show en hooggeëerd publiek. Op vrijdag 4 september 2020 is in de Sluisbuurt op Zeeburger­eiland het Sluislab officieel geopend. De week die eraan voorafging stond volop in het teken van ontwerpend onderzoek.  

Kick-off Week
Het leslokaal met een docent heeft plaatsgemaakt voor een grasveldje met opslagloods en kunstenaars Rob Voerman en Davy Wouda die het maak­ proces begeleiden. Twee linkerhanden of niet: er moet hier aan de rand van die desolate zandvlakte iets van de grond komen, en wel binnen vier dagen. De deelnemende studenten tonen zich verrast door het
doe­het­ zelf programma, dat ze als “out of my comfort zone” beschrijven. “Ik dacht, we wandelen naar het nieuwbouwterrein en gaan weer terug naar school,” zegt Glynnelle Ursule, die normaliter bij de opleiding International Tourism in Diemen zit. Nu werkt ze al drie dagen in een van de stoelenteams aan een reeks prototypes.  

Door Karel Koch en Kim Hagenaar, trekkers van het nieuwe Sluislab die deze kick­off week hebben georganiseerd, wordt ondertussen nog niet zoveel uitgelegd over het waarom van dit alles, dat mag iedereen zelf ontdekken. De geoefende design thinker die er van een afstandje naar zou kijken, kan er de 1:10:100 methode in ontdekken. De maquettes die in één dag gemaakt zijn, worden in een week tijd in prototypes gegoten voor een eerste praktijkproef, om de komende maanden op grotere schaal getest te worden in het échte werkveld. De opgave is groot: “Samen een eiland uitvinden,” noemt Koch het. Inholland kiest als eerste bewoner van de Sluisbuurt voor een actieve rol bij de ontwikkeling van de wijk. Een grootstedelijke wijk die nog vanaf de grond opgebouwd moet worden vormt de ideale proeftuin voor experimenterend en ontwerpend leren.

  • Foto: Steef Fleur
    Foto: Steef Fleur
  • Foto: Steef Fleur
    Foto: Steef Fleur
  • Foto: Steef Fleur
    Foto: Steef Fleur

Sluislab draait op volle toeren
Op de openingsdag, is de transformatie compleet. De casual uitstraling is gebleven, maar nu is het een volwassen urban hang-out, met schommelbanken, podiumprogramma, filmcrew en belanghebbende gasten. De vastgoeddirecteur van Inholland is er, docenten van verschillende opleidingen, de omgevingsmanager van de gemeente Amsterdam en de projectmanager van Placemakers. Omgevingsmanager Roelof Veen leidt ze rond over het bouwterrein. Het programma dat door de studenten zelf wordt gedragen toont hoe in een paar dagen tijd een gevoel van eigenaarschap is ont­staan. Ondertussen gaat het ‘leren door te doen’ gewoon door, óók voor de docenten en andere betrokkenen. Studenten oefenen het spreken voor publiek. Placemaker Karin de Nijs, die in opdracht van de gemeente aan de Sluisbuurt werkt, heeft handige tips voor de studenten: praat met mensen op het eiland, neem de tijd om je concept te testen en begin niet te groot. Het is onbedoeld de perfecte samenvatting van wat ze hier al de hele week aan het doen waren. Het lab draait op volle toeren.

Foto: Steef Fleur
Foto: Steef Fleur

Team

Karel Koch, Kim Hagenaar, Mirthe van der Hee, Esther Bouw, Rob Voerman, Davy Wouda, Tom Visscher, Nico Grijpink en Conchita van Doorn.

Status

afgerond

Partners

Roelof Veen en Serge van Munster, Gemeente Amsterdam