over ons
Dit is het moment om onze ideeën over experimenterend leren en ontwerpend onderzoeken in de praktijk brengen, op een plek waar nog niet alles is ingevuld. Dat doen we vanuit het Sluislab, waar studenten, docenten en onderzoekers samen met de eilanders bouwen aan een leefbare stad. Terwijl de wijk groeit, onderzoekt het lab de maatschappelijke vraagstukken die zich daarbij voordoen.
In buurtprojecten worden oplossingen ontworpen, om die vervolgens ter plekke uit te proberen. Het terrein waar gebouwd wordt, maar ook de bewoonde ruimte daaromheen vormen een proeftuin waarin we kunnen uitvinden wat wel of niet werkt. De projecten gaan over thema’s als placemaking, gezondheid, duurzaamheid, mobiliteit, inclusie en de smart city. Het doel is dit nieuwe stuk stad een stap verder te brengen. Het mooie is dat we er zelf middenin zitten. Sinds september 2020 zijn we iedere donderdag te vinden in het expo-café van zelfbouwproject Nautilus in de Sportheldenbuurt. En binnenkort komt er ook een tijdelijke locatie op de bouwplaats zelf – dan wordt het Sluislab een fysiek onderdeel van het groeiproces.
Meedoen?
Ben jij ondernemer met een idee voor een culturele start-up op Zeeburgereiland? Wil je als organisatie ontdekken hoe je mensen kunt betrekken bij een wijk die er nog niet is? Als student afstuderen op voedselbossen in de stad of het gebruik van sensoren en data in de wijk? Of als gemeente iets doen aan de scepsis over wolkenkrabbers en fietsfiles? Het Sluislab is een plek om te onderzoeken, experimenteren en ontdekken – voor iedereen die daar een belang bij heeft. Studenten van Inholland kunnen zich hier aanmelden voor een stage of afstudeerproject, wat niet alleen punten oplevert, maar ook veel relevante werkervaring. Organisaties, ondernemers en bewoners zijn net zo welkom. Bel of mail ons, ga mee fietsen, kom naar een Meet Up of klop bij ons aan met vragen en initiatieven; we werken graag samen!
Inholland Urban Living Labs
Het Sluislab is een nieuwkomer in het netwerk van Inholland Urban Living Labs, waarin studenten van verschillende opleidingen praktijkgericht onderzoek doen. De Urban Living Labs verbinden de hogeschool met de wereld daarbuiten. Studenten, docenten en onderzoekers pakken met bewoners, organisaties en ondernemers maatschappelijke kwesties op. Dat kan over van alles gaan: van het bestrijden van eenzaamheid tot het aanpakken van zwerfafval, of het managen van toerisme. Dat laatste is bijvoorbeeld een specialisme van het Urban Leisure & Tourism Lab in Amsterdam-Noord. Ook in Haarlem en Rotterdam zijn er al Inholland-labs die zich inzetten voor hun omgeving. Externe partijen kunnen bij ons aankloppen met projecten voor de stad; studenten kunnen daaraan meedoen – niet als toehoorders in de collegebanken, maar als actieve onderzoekers.