Na jaren van voorbereiding en bouwen was het op donderdag 5 september eindelijk zover: de feestelijke opening van het nieuwe Inholland-gebouw in de Sluisbuurt! Ter gelegenheid hiervan schonk Inholland een mobiel bos aan haar studenten, medewerkers, de buurt en de stad. Dit bos, vol bomen in verrijdbare bakken, is een initiatief van Sluislab. De bomen bieden verkoeling, vormen een groene ontmoetingsplek en staan symbool voor de hechte samenwerking met de buurt.
Het Mobiele Bos
Het mobiele bos: nu in bakken, straks in de grond
Vier jaar geleden streek het Sluislab neer op Zeeburgereiland. Hier verkent het lab de omgeving en slaat de handen ineen met buurtbewoners om nieuwe ideeën en initiatieven voor de wijk te ontwikkelen. “De Sluisbuurt lijkt misschien nieuw,” vertelt initiatiefnemer Karel Koch tijdens de opening, “maar er leeft hier al een actieve gemeenschap van kunstenaars, bewoners en ondernemers waarmee een waardevolle relatie is opgebouwd. Ook nu ons nieuwe pand is geopend, blijft iedereen welkom bij ons lab.”
Het mobiele bos symboliseert die verbinding. De bomen in houten bakken brengen schaduw en groen op het plein naast het gebouw, maar zullen later in vaste grond geplant worden zodat ze een permanente plek van beschutting en ontmoeting vormen voor de buurt. Het Sluislab levert met dit bos niet alleen een groene bijdrage aan de omgeving, maar creëert hiermee ook een plek voor onderzoek en programmering.
Van groen naar stenen: audiovisuele installatie Kim Spierenburg
Het eerste project in het bos was al te bewonderen tijdens de opening: de audiovisuele installatie The Birds, een creatie van onderzoeker en componist Kim Spierenburg. Bezoekers, bewoners en studenten ervaren door het werk van Kim de fragiliteit van de natuur. The Birds brengt de vogels terug naar de Sluisbuurt en roept tegelijkertijd allerlei vragen op over onze relatie met de natuur. Wie kan zich aanpassen en wie niet?
Het werk maakt gebruik van opgenomen vogelgeluiden die in het mobiele bos weerklinken. Geleidelijk lijken de stemmen van de stad de overhand te krijgen en gaan de vogels met elkaar in gesprek over de soms bedreigende komst van de mensen in hun habitat. De compositie wordt begeleid door een animatiefilm waarin archiefbeelden van de Zeeburgereiland verwerkt zijn.
De QR-code quiz: duurzaamheid ontdekken door studenten van het Green Office
Het bos maakt ook deel uit van de Inholland Duurzaamheids-quiz, een app ontwikkeld door studenten van Inholland Green Office Amsterdam. Met de quiz-app worden deelnemers langs de groene loper, het duurzame dak en het mobiele bos geleid, en wordt hun kennis over duurzaamheids op de proef gesteld. Waarom staan de bomen bijvoorbeeld in bakken? En wat is het effect van de bomen op onze leefomgeving?
Wil je zelf je kennis op de proef stellen? Zoek dan naar de groene stickers op de vloer, verspreid door het gebouw. De Quiz app-van Inholland Green Office Amsterdam is ontwikkeld in samenwerking met Sluislab.
Vergroening gaat niet vanzelf
De vergroening van de Sluisbuurt gaat niet vanzelf. Al in februari van 2024 waren Sluislab, Gemeente Amsterdam en Drielanden Bomen met elkaar in gesprek om het mobiele bos te realiseren. Op 23 april was het dan zover: de bomen werden de bakken geplant en klaar voor plaatsing op het plein voor onze nieuwe locatie.
Vind je ons in het mobiele bos?
Met de opening van de nieuwe Inholland locatie Amsterdam, het mobiele bos en de opstart van het Green Office blijft het Sluislab bijdragen aan een groenere, duurzamere en inclusievere toekomst voor de Sluisbuurt. We nodigen studenten, bewoners en onderzoekers uit om ons op een zonnige dag te treffen onder een van de bomen voor het gebouw – of de oversteek te wagen naar het Baggerbeest en aan te kloppen bij het Sluislab. De deur staat open!
Het Mobiele Bos in de Sluisbuurt is een initiatief van Sluislab en is tot stand gekomen in samenwerking met Sprouts, Green Office Inholland, Gemeente Amsterdam en Drielanden Bomen. De videos in dit artikel zijn geproduceerd door Ferdinand Rusch.
17 oktober 2024