De start van het Green Office bij Inholland

De start van het Green Office bij Inholland

Inholland Amsterdam heeft een gloednieuw studententeam op het gebied van duurzaamheid: het Green Office. Een initiatief om duurzaamheid op de campus te bevorderen en studenten te betrekken bij milieubewuste projecten en activiteiten – niet slechts als klankbord, maar als actieve organisatie waarbij er volop ruimte is voor eigen initiatief. De pilot zat binnen mum van tijd vol, en liep afgelopen zomer vanuit het Sluislab.

De duurzaamheidsagenda van Inholland

Simone Groen-Roesink en Henriëtte Breman, de drijvende krachten achter de duurzaamheidsagenda Sprout bij Hogeschool Inholland, hebben de basis gelegd voor het Green Office. Dit wordt onderdeel van de door hen opgezette Sustainability Hub, een plek waar alle duurzaamheidsinitiatieven worden gebundeld – van het curriculum tot onderzoek tot bedrijfsvoering. Het doel is om deze initiatieven beter onder de aandacht te brengen en om zich beter te onderscheiden in duurzaamheidrankings tussen hogescholen.

‘We zagen verschillende Green Offices bij universiteiten, maar bij Hogeschool Inholland hadden we er nog geen. Daarom zijn wij het initiatief gestart voor een Green Office gerund door en voor studenten, waarbij zij echt de leiding hebben. Vragen zoals: Wat gebeurt er op het gebied van duurzaamheid? Wat kan er beter? Waar kunnen wij mee denken? Wordt er naar ons geluisterd? zullen door het studententeam van het Green Office worden opgepakt, hopelijk vanuit een fysiek kantoor in het nieuwe gebouw.

Het pilotprogramma vanuit het Sluislab

Er is bewust gekozen om de pilot te starten bij het Sluislab, nog vóór de opening van het nieuwe gebouw. Een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsstrategie is rekening houden met de leefomgeving en bewustzijn van het gebied waarin het project zich bevindt. Samen met de studenten wordt onderzocht wat er nu al mogelijk is met het gebouw en de omgeving. Omdat het Sluislab al enkele jaren actief is op Zeeburgereiland, was het een logische keuze om daar te experimenteren ter voorbereiding op de transitie naar het nieuwe gebouw.

Het pilotprogramma betrekt studenten actief bij duurzaamheidsprojecten en biedt hen praktische ervaring. De eerste opdracht? Een manier vinden om studenten spelenderwijs bewust te maken van milieubewuste keuzes in het nieuwe Inholland-gebouw in Amsterdam. Daarom sloegen de studenten de handen ineen om te werken aan een quiz, verspreid over het gebouw. Studenten kunnen QR-codes scannen om vragen te beantwoorden en feitjes te leren over het nieuwe gebouw – zoals het duurzame dak en de Groene Loper, de centrale trap.

Onderzoek naar studentvoorkeuren

Bibi Kors, student Landscape & Environment, doet haar afstudeeronderzoek bij Inholland Green Office Amsterdam en neemt deel aan het pilotprogramma. Ze onderzoekt wat studenten graag willen zien op het gebied van duurzaamheid binnen Inholland en wat hen aanspreekt om zo meer betrokkenheid te creëren rondom deze duurzaamheidsthema’s. Haar onderzoek loopt nog, dus de eindresultaten zijn nog niet bekend. Wat haar al wel opvalt is dat studenten veel interesse hebben in voorlichting door documentaires en workshops, terwijl vrijwilligerswerk en challenges hen minder aanspreken.

Ook is er een verschil in invalshoek. ‘Bij studenten van mijn opleiding zie ik bijvoorbeeld meer behoefte aan maatregelen om CO2 terug te dringen, omdat zij daar vanuit hun Landscaping-achtergrond veel over weten. Hogeschoolbreed komen studenten met algemenere maatregelen zoals het recyclen van koffiebekers, en is er meer behoefte aan educatie.’

Een netwerk van Green Offices

Het is de eerste Green Office van Inholland, maar Simone en Henriëtte hopen dat het de start is van een netwerk van lokale Green Offices binnen Inholland. ‘We vinden het belangrijk dat studenten echt onderdeel worden van het besluitvormingsproces. Dat ze niet alleen een klankbord zijn, maar ook actief kunnen bijdragen en zelf kunnen signaleren waar de behoeften van studenten liggen. We willen dat zij mee kunnen beslissen over de catering, de inrichting van de kantines, maar ook met nieuwe ideeën kunnen komen, en dat daar dan naar geluisterd wordt.’

Wat Bibi zelf hoopt van het Green Office? ‘Ik hoop dat het echt iets structureels wordt, dus dat het niet blijft bij af en toe wat inspraak. Er moet elke maand iets te zien zijn van het Green Office, alleen dan raakt het bekender bij studenten en hebben de acties meer effect. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan een duurzame introductieweek of een ruilmarkt. Het is belangrijk dat educatie op een speelse manier wordt gebracht, dat studenten ergens tegenaan lopen en denken: oh, zit dat zo!’

Samenwerken met het Green Office? Stuur een mail naar greenoffice@inholland.nl.

27 september 2024