Zon, workshops en een goede landing

Zon, workshops en een goede landing

Op donderdag 2 juni presenteerden studenten, onderzoekers en partners van Sluislab de resultaten van hun placemaking activiteiten van het afgelopen halve jaar. Het 40-koppige publiek verzamelde zich bij het terrein van strandtent Kaap Amsterdam op het oostpunt van het eiland.   

Voor de studenten was het de afsluiting van hun Sluislab programma waarin zij concepten ontwikkelden voor het eiland rond thema’s als duurzaamheid, eenzaamheid en inclusie. Tijdens de showcase waren deze concepten en prototypes direct in actie te zien. Het bijzondere en zeer tastbare spel van Queertet een echte klapper! Om het soms ongemakkelijke gesprek rond seksualiteit, genderidentiteit en de queer-community op een speels manier te stimuleren ontwikkelden Toska, Patrick, Thijs en Faith een kwartet rond dit thema. 

Dit jaar waren voor het eerst ook bewoners actief betrokken bij de Showcase. Zo creëerde eilander, houtbewerker en kunstenaar Jesse Limmen samen met de aanwezigen een wensboom voor de Sluisbuurt en organiseerde Laura Koopmans een creatieve brainstorm over haar plannen voor een openbare permacultuur-tuin. 

En last, but not least, was de eerste Zeeburgereiland Soundwalk te ervaren. Soundwalk producer Sophie Jurrjens gebruikt lokale, alledaagse geluiden voor haar composities. “We hebben geluiden opgenomen, maar ook interviews met eilandbewoners. Dit gebruik ik om een muzikaal verhaal van het eiland te vertellen”, vertelt Sophie, “De muziek is op basis van een route, om de omgeving écht te ervaren.” 

Landingsvaartuig 

Het hart van het festival was een bijzonder podium: het landingsvaartuig. Kunstenaar Rob Voerman heeft deze ontworpen in samenwerking met eilanders, studenten en onderzoekers. Dit werk wordt ter voorbereiding op broedplaats Baggerbeest ingezet als ontmoetingsplek op het eiland. “Je kan het gebruiken als podium, winkeltje, hangplek of openlucht bioscoop.” aldus Rob tijdens zijn presentatie, “Het is geen klassiek kunstwerk. Mijn werk mag je aanraken en veranderen, als buurt kunnen jullie het dus helemaal overnemen” 

Sluislab maakt in samenwerking met Sandberg Instituut een maandelijkse programmering. Maar ook eilanders zijn meer dan welkom om hieraan toe te voegen. Dus: zoek jij nog een mobiel podium voor een bonte avond, wil jij een stekjes-ruil organiseren, heb jij nog mooie foto’s van het oude en nieuwe Zeeburgereiland die je wil delen of heb je andere ideeën? Neem contact op met sluislab@inholland.nl 

5 juni 2022